1. Savanyú káposzta, a titkos „vitaminbomba”:
A savanyú káposzta az egyik legfontosabb élelmiszerünk télen. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, mely segít immunrendszerünk védelmét.
Használjunk minél gyakrabban és változatosan, de legfőképp nyersen!
Tartalmaz:
- B-1 vitamint
- C vitamint
- K vitamint
- E vitamint
- U vitamint
- Karotint
- Kálciumot
- Foszfort
- Jódot
- Magnéziumot
- Nátriumot
- Védi a bélrendszert
- Magas rosttartalma van éééés kevés kalóriát ( 100 g 19 kcal, 0, 1 g fehérje, 0, 1 g zsír, 4,2 g ch) tartalmaz
Pénztárcabarát és ideális nasi!
Jótékony hatásai:
- Kedvező hatást gyakorol a bélműködésre, mivel a savanyú káposzta levének enyhén hashajtó hatása van, így megakadályozza a szorulás kialakulását, vagy a már kialakult székrekedést megszűnteti.
- bélproblémák(pl.: nyombélfekély, gyomorfekélyt) kísérő tüneteinek elmúlását gyógyítja.
- Fogyást elősegíti
- Gyógyítja a fogínygyulladást:a nyers káposzta és sárgarépa levének elegye (keverési arány 1:1) kezeli a gyulladt fogínyt, mivel magas a C-vitamin tartalma.
- Szabályozza a vér cukor- és koleszterinszintjét
- Méregtelenít:a káposzta szabályozza a máj működését.
- Nyugtatja az idegeket:segít csillapítani az idegességet, enyhíti a túlzott aggodalmat, megszűnteti a depresszív és szorongásos állapotot, orvosolja az alvászavarokat. Mindehhez csak savanyú káposzta, vagy nyers káposzta levének fogyasztása szükséges.
- Bélflórát helyreállítja
- Véd a rák ellen
2. Chia mag a „szuperélelmiszer”:
Számtalan gyógyító tulajdonsága mellett érdemes kiemelni a magas omega-3 zsírsavtastalmát. A szív- és érrendszeri panaszokra is kiváló a gazdag alfa-linolénsav tartalma miatt, javítja a vérnyomást, hasznosan beállítja a koleszterin szintet, Immunerősítő! Gazdag vitamin, ásványi anyag, nyomelem és antioxidáns forrás, emésztést és az anyagcserét segíti és gluténmentes,
A következő betegségek kezelésére kiváló:
- Pajzsmirigy problémák, cukorbetegség, hypoglykémia, gyomorégés, reflux betegség esetén
- koleszterinszint-csökkentésére.
- Fertőtlenítő hatású, a láz csillapítására is alkalmas.
- A magkását borogatásként fertőzésekre alkalmazzák.
- A magok a szemek tisztítására is használhatók.
- A szembe rakva, serkenti a könnytermelést, közben a fertőzést, gyulladást is csökkenti.
3. Gyömbér a „csodafűszer”:
Gyógyhatását tekintve orvosságként az egyik legrégebben használt növény, szerencsére itthon is egyre többen használják! Gazdag vitaminforrása a A-, C-, E- és B-komplex vitaminoknak, ezenkívül sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz.
A gyömbér forrázata vértisztító hatású. A meghűlés, torokfájás, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere, továbbá használható gyomorbántalmakra, hányingerre, emésztési problémákra.
Amit kevesen tudnak, hogy alkalmazható még tengeribetegség vagy utazási hányinger ellen is.
A gyömbér legfőbb gyógyhatásai:
- Csökkenti a vércukorszintet
- Megnyugtatja a gyomrot (gyomorbántalmak esetére kiváló: szélhajtó hatású, görcsökre, gyomorrontásra, gyomorégésre azonnali megkönnyebbülést okoz)
- Szíverősítő (csökkenti a koleszterinszintet . megelőzi a vérrögképződést)
- Megelőzi a megfázást és az influenzát.
- Petefészekrák kezelésében hasznos a mindennapi fogyasztása.
- Enyhíti a menstruációs fájdalmakat
- Terhesség alatt is használható pl. csillapítja a reggeli rosszulléteket
- Enyhíti a migrént
- Csillapítja a köhögést
- Ízületi gyulladásokra kiváló.