Hogy mi az "egésszégtudatos" táplálkozás?
látogass el a facebook oldalamra is :)
A csapból is az folyik, hogy "étkezz egészségesen", "az vagy amit megeszel"... Mást promotálnak a személyi edző (életmód tanácsadók, hívd őket manapság coachnak :D ) és mást a diabetológusok, mást a pránanadi mesterek és igazából mindenki mást harsog, napestig sorolhatnám. Amit tuti leszögezhetünk, hogy én nem az a a típus vagyok aki valamilyen életmódért rajong és fanatikusan csak azt követi. Nem, én nyitott szemel járok a világban és amit kipróbálok és beválik, azt abszolválom a családomnak is, hogy kóstolgassák, ízlelgessék. FONTOS! Figyeld a tested és az alapján döntsd el, hogy neked mi a jó! Az az egészséges táplálkozás az, amitől az egyén szervezete folyamatosan regenerálódik, tisztul és a test-lélek egyensúlyba kerül.
És itt nem gondolok semmi keleti gondolatokra vagy nyugati felfogásra, nem! Mindenki maga érzi, hogy mi az amitől a szervezete jobban érzi magát. Amitől energikusabb lesz, amitől jobban tud koncentrálni, amitől jobb kedve lesz, amitől azok a kicsi kis apró részletek összeállnak.
Már az anyaság előtt is fontos volt számomra a tudatos, egészséges életvitel. Minden alternatív étkezési lehetőséget kipróbálok, hogy lássam a szervezetem miként reagál rá. Évek óta nem használok kristálycukrot, búzalisztet. Én valami paleo vonalon mozgok, de nem kizárólag! Volt egy időszak amikor nem bírta a szervezetem a tejtermékeket, akkor azt hittem laktózintoleranciám van, de csak a szervezetem volt besokallva. Kitisztult és azóta újra használom a tejtermékeket, pedig az elhagyásuk sem jelentett problémát számomra.
Ezért is döntöttem el, hogy hetente posztolok egy-egy természetes alapanyagot, ami a szervezetünk, immunrendszerünk, bélműködésünk számára elengedhetetlen.
Első ilyen alapanyag ami a mai modern háziasszony konyhájából nem hiányozhat:
CHIA mag (azték zsálya)
Na mit is kell róla tudni?
Omega-3-at, antioxidánst, fehérjét, természetes rostokat, vitaminokat, ásványokat, nyomelemeket tartalmaz.
Ez mit is jelent?
Gluténmentes! Hatásos és gyors segítség lehet a súlyfelesleg leadásában, mert az ételekhez adva növeli azok tömegét, de a kalóriáját csak kis mértékben, használatával mégis tápanyagban gazdag ételhez juthatunk. Természetes alkotóanyagainak köszönhetően növeli az állóképességet, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segít a testsúly csökkentésében.
A Chia magban megtalálható Omega-3, fehérje, kálcium, vas, magnézium, kálium és természetes rostok fontos szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében, hozzásegítenek a jó közérzet, kiegyensúlyozottság eléréséhez, segítik a sejtregenerálódást és az emésztést.
Ezen felül számomra miért is tetszett meg?
Tojáshelyettesítőként is kiváló! Ha nincs tojás otthon, vegán vagy, ételintoleranciád van, na ezt használd!
Gluténmentes mákos muffin
RECEPT:
Hozzávalók (12 darabhoz):
- 1 bögre darált mák
- 1 bögre barna rizsliszt
- 1 bögre víz vagy rizstej (rizstej esetén lehet, hogy sok lesz a 4 ek. méz, mindenképpen kóstolgassuk!)
- 2 teáskanál chia mag (ez elhagyható, használhatunk 2 tojást is, ez esetben picit kevesebb vizet tegyünk bele)
- 2 evőanál olívaolaj
- 4 evőkanál juharszirup vagy méz
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- citrom-vagy narancsolaj, vagy reszelt citrom/narancshéj (utóbbi esetben bio legyen vagy alaposan mossuk meg)
Elkészítése:
- Ha nem tojást, hanem chia magot használunk, akkor ezt áztassuk be egy kis vízbe, hogy bezselésedjen (kb. fél óra bőven elég)
- A hozzávalókat keverjük össze (elég egy kézi habverő is, hiszen könnyű és lágy a tésztánk).
- Forró sütőben 10-12 percet sütjük.
- Amikor langyosra hűltek, vegyük ki őket a tepsiből, a papírt azonban csak a teljesen kihűlt sütikről húzzuk le. (Ellenkező esetben a muffinok fele a papíron marad...)
Egészségetekre!
Forrás:
http://antalvali.com/boszorkanykonyha/glutenmentes-makos-muffin.html
http://www.originalchia.hu/